Sanatçılar

Tanju YILDIRIM
Vokal, Bandoneon

1969 Almanya doğumlu olan Tanju Yıldırım, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Opera Yüksek Bölümü’nün ardından, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema-TV bölümünde yüksek lisans yaptı

1997 yılında Tango ile tanıştı ve müzisyen, dansçı olarak tango çalışmalarına başladı. Türkiye’de Arjantin Tango stili dansın temellerini atan birkaç kişiden biri oldu. Kısa sürede Arjantin Tangosu'nda önemli bir isim haline gelen Yıldırım; gösteriler yapmaya, öğrenciler yetiştirmeye, geceler düzenlemeye, değişik projelere imza atmaya başladı. İBB Şehir Tiyatroları Orkestrasıyla gerçekleştirdiği Türkiye’nin ilk “Danslı Türkçe Tango Konseri” ve değişik merkezlerde düzenlediği tango geceleri bu projelerden bazılarıdır.

Kurmuş olduğu “Tanguisimo Dans Artistik Dans ve Hareket Merkezi“ nde tangonun yanı sıra birçok dans dalıyla insanların tanışmasını sağlayarak hobi amaçlı olarak dans eden birçok öğrencinin yanı sıra profesyonel dansçılar da yetiştirdi.

Avusturyalı "Band-O-Neon" orkestrasından gelen teklifle bu orkestrayla önce şarkıcı ardından da dansçı olarak çalışmaya başladı ve gerek Avusturya'da gerekse Türkiye'de turneler yaptı. Bu orkestra ile CRR Konser Salonu’nda birçok kez sahne aldı. Bunun yanısıra, yurt içi ve yurt dışında; Ankara, Eskişehir, Paris, New York, Valencia, Viyana, Budapeşte, Selanik gibi şehirlerde workshoplar ve gösteriler gerçekleştirdi. Ayrıca, Arjantin Büyükelçisi’nin daveti ile birkaç sene üst üste Arjantin’i temsilen gösteriler yaptı.

Birçok sanat dalıyla uğraşmış olması; O 'nun tangoya yepyeni bir bakış açısı, yepyeni bir soluk getirmesine; müzisyen ve oyuncu yanını da katarak tangoyu yeni anlatım boyutlarına taşımasına ve dünyada eşi olmayan gösteriler gerçekleştirmesine yardımcı oldu. Tango ile ilgili birçok TV programına konuk olarak katılıp dansı ve müziği ile bu sanat dalını tanıtma fırsatı buldu. (TRT, NTV, Kanal D vb.)

Öte yandan oyunculuk çalışmalarına da devam eden Tanju Yıldırım Cemal Reşit Rey sahnesinde gerçekleştirilen "Deli Dolu" müzikalinde başrol; Semaver Kumpanya'da gerçekleşen "Dido ve Eneas" operasında "Eneas" rolünü oynadı. İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nde sahnelenen "Batı Yakası Hikayesi" müzikalinde de konuk sanatçı olarak “Riff” karakterini canlandırdı.

Tangoya özgü ve zorluğuyla bilinen bir enstrüman olan ‘Bandoneon’ u -o dönemde Türkiye’de çalan kimse olmadığı için- kendi kendine öğrendi! Kurmuş olduğu “Tangorama” adlı orkestrayla çeşitli konserler yaptı ve bu konserlerle hem bu enstrümanı tanıtma hem de gerek Türk gerekse Arjantin tangolarını seslendirme fırsatı buldu. Sanatçı hem sesi,hem enstrümanı hem de dansıyla tangoyu yaşatmaya devam etmektedir.

Carlos Gustavo BATTISTESSA
Bandoneon

1971 yılında Arjantin Buenos Aires’te doğdu. 14 yaşından itibaren Domingo Mattio ve Jorge Rutman ile çalışarak bandoneon öğrendi. Müzik çalışmalarına profesyonel olarak Buenos Aires’te tango müziği ile başladı. Tango müziği yapan gruplarla Brezilya, Peru, Ekvador, Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, İsveç, Norveç, İsviçre, Danimarka, Hollanda, Japonya, Çin, Senegal, ABD gibi ülkelerde bulundu. 2001 yılında konser için bulunduğu İstanbul’a daha sonra Özdener Koyutürk’ün davetiyle tekrar geldi. 2007 yılından itibaren İstanbul’da yaşamakta ve çalışmalarını sürdürmektedir. Ayrıca tango müziği için en özel enstrüman olan bandoneonu yeni yeteneklere öğretmekte ve tango müziğinin ülkemizde yaşatılmasına katkı sağlamaktadır.

Çaldığı Bazı Orkestralar ve Müzisyenler / Performanslar şöyledir:

1992: Moreno Tango Orkestrası(Buenos Aires, Arjantin)
1995: Cuarteto de Miguel de Caro ile Teatro da Ospa (Porto Alegre, Brezilya)
1996: Avellaneda Tango Okestrası (Buenos Aires)
1997: Juan D’Arienzo Orkestrası (Buenos Aires)
Julia Zenko ile Peformanslar (Lima, Peru)
Carlos Saura’ nın “Tango” filminde performans (Buenos Aires, Arjantin)
1998: Color Tango Okestrası (İtalya)
La Chicana Cuarteto (Senegal)
Amelita Baltar ile performanslar (Buenos Aires)
Atilio Stampone Orkestrası ve balet Julio Bocca ile performanslar(Japonya/Çin)
Juan D’Arienzo Orkestrası (Japonya)
1999: Argentina Tango Review ile Jackie Gleason Theatre (Miami Beach, USA)
2001-2005: Cuarteto de Luis Borda ile performanslar (Almanya)
Duo Battaglia-Battistessa (Almanya)
2006: Tango Evi “La Ventana” (Buenos Aires)
2007-2008: Okotango
2008: Eskişehir Senfoni Orkestrası. Cumhuriyet Bayramı Özel Konseri, Eskişehir.
2008: Sema “Hayat Gülerken Ağlatır” Garajistanbul Konseri, İstanbul
2008: Piazzolla Project Konseri, Naima Jazz Club, İstanbul
2009: Piazzolla Project Konseri, Babylon, İstanbul
2009: Tangorama Orkestrası, CKM Hayal Kahvesi, İstanbul
2010: Tangorama Orkestrası, Antalya Tango Meeting
2010: Tangorama Orkestrası, Bursa Tango Festivali
2010: Tangorama Orkestrası, Moda Deniz Kulübü

Orçun ORÇUNSEL
Piyano

1985 yılında Istanbul’da doğdu. 4 yaşında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı’na girerek, iki sene öğrenim gördü. Zeynep Yamantürk ile çalışarak Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuarı piyano bölümünden 2004’te mezun oldu.

Kompozitör Ali Darmar ve Prof.Ayşegül Sarıca ile çalışmalarının yanı sıra Dünya çapındaki piyanist ve pedagog Stephen Kovacevich, Thomas Yee ve Hanry Faures’in çalıştaylarına katılarak sanatçılardan büyük ilgi gördü.

1.Uluslararası Ferdi Ştatzer-Lilly Ştatzer Piyano yarışmasında teşvik ödülü; 7.Uluslararası Trakya Üniversitesi Genç Müzisyenler Piyano Yarışmasında ikincilik; Kıbrıs’ta düzenlenen 1.Uluslararası Beşparmak Piyano Yarışmasında da üçüncülük ödüllerini aldı.

Özellikle Bach’ın eserlerine yaklaşımıyla ilgi çekti. Ayrıca Maurice Ravel’in “La Valse - Poeme Choregraphique” eserini piyanoya uyarlayan sanatçı, bu çalışmasıyla İdil Biret, Karl-Heinz Kammerling, Stephen Kovacevic gibi dünyanın önde gelen sanatçılarından övgü topladı.

Borusan filarmoni Orkestrası başta olmak üzere çeşitli orkestralarda yer alan sanatçı, piyano dışında kompozisyon çalışmaları yapmaktadır.Bu çalışmaların arasinda 3 Opera, 3 Senfoni, çeşitli solo çalgı ve oda müziği eserleri yer almaktadır.

2007 yılında İzmir Dokuz Eylül Senfoni Orkestrasını yönetti, aynı yıl Şehir Tiyatroları’nın Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde sahnelediği, Yalçın Tura’nın Leyla ile Mecnun müzikalinin şef yardımcılığını yaptı ve birkaç temsili yönetti. Aynı yıl, Avusturya Liseliler Vakfı tarafından verilen burs ile Salzburg yaz akademisine giderek Karl-Heinz Kammerling ile çalışmıştır. 2008 yazında Ulusal Gençlik Senfoni Orkestrası'nın şef yardımcılığına getirilen Orçunsel halen, Istanbul’da kurduğu Notre Dame de Sion Oda Orkestrası’nın şefliğini yaparken, Prof.Gürer Aykal ile çalışmalarını sürdürmektedir.

Jülide ALPERGİN
Viyolonsel

1983 yılında Belçika’da doğdu. 1993 yılında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’na yarı zamanlı öğrenci olarak girdi. 1995 senesinde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda tam zamanlı öğrenci olarak, Prof. Reşit Erzin ile çalışmalarına başladı.

2001 yılında, ECUME (Akdeniz Müzik Okulları Buluşması) festivali kapsamında, masterclass çalışmalarına katıldı. 2003 yılında Prof. Reşit Erzin tarafından kurulan, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı viyolonsel öğrencilerinden oluşan, ‘Çellistanbul’ adı altındaki 12 kişilik viyolonsel grubuna dahil oldu. Bu proje kapsamında İstanbul içinde ve dışında pek çok konserler verdi. 2005 senesinde, Atatürk Kültür Merkezi’nde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Senfoni Orkestrası eşliğinde, E. Elgar mi minör Çello Koçertosu’nu seslendirdi. 2006 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda Prof. Reşit Erzin ile Yüksek Lisans eğitimine başladı.

2007-2008 öğrenim yılının bahar döneminde, Erasmus öğrenci değişim programı ile yüksek lisans eğitimi için, Brüksel Kraliyet Konservatuvarı’ na (Conservatoire Royal de Bruxelles) gönderildi. Bu dönem içerisinde; 2006 yılında Avrupa’nın en iyi solisti seçilen viyolonselist Marié Hallynck’ den çello eğitimi, Jacques Dupriez’den oda müziği eğitimi aldı ve Patrick Davin ile de orkestra derslerini sürdürdü. Bruxelles Kraliyet Konservatuvarı öğrencilerinden oluşan, Patrick Davin yönetimindeki 32 çello grubu dahilinde konserler verdi. Aynı dönem içerisinde, Roger Bausier yönetimindeki, Bruxelles Philharmonic Orchestra’ sında görev aldı.

2008 senesinde, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’ndaki yüksek lisans eğitimini başarı ile tamamladı. Halen çeşitli eğitim kurumlarında ve orkestralarda görev almaktadır.

Ozan AKYATAN
Gitar

1987’de İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Klasik Gitar Bölümü’ne kabul edilerek Erdem Sökmen ile çalışmalarını sürdüren Ozan Akyatan, 1997 yılında mezun oldu. İ.Ü.Sosyal Bilimler Fakültesi’nde yüksek lisans programını tamamladı.

Wolfgang Landle, Alan Thomas ve Carlo Domeniconi’nin ustalık kurslarına katıldı. Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, 9 Eylül Üniversitesi ve Kocaeli Üniversitesi’nde resitaller verdi.

2005 yılında Ordu ve 2007 yılında Malatya Klasik Gitar Buluşmalarında sahne aldı. Tanju Yıldırım ile tango müziği ve dansı üzerine çalışmalar yaptı , bir çok tango konserlerinde çaldı. 1991 yılından bu yana bir çok özel kuruluşta gitar eğitmeni olarak görev aldı. 2004 yılında Kocaeli Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda öğretim görevlisi oldu ve halen Klasik Gitar Bölüm Başkanı olarak görevini sürdürmektedir.

Ufuk Çağlar AKMAN
Kontrabas

1976 yılında Eskişehir’de dünyaya geldi. Kontrabas eğitimine Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’nde Esra Gül’ün öğrencisi olarak başladı. Lise yıllarında okul orkestrasıyla çeşitli konserlerde yer aldı. Bu orkestranın yanı sıra “Çağdaş Folk Müziği Topluluğu”yla konserler verdi.

1998 yılında Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Müzik Bölümü’nü kazandı. Burada Kerim Soysal’ın öğrencisi oldu. Üniversite yıllarında okulun “Gençlik Senfoni Orkestrası” ve “Akademik Orkestra”da yer aldı. Yine üniversite yıllarında Prof. Dr. Tahir Sümer ve Volkan Orhon’un düzenlemiş olduğu workshoplara katıldı. Mezuniyetinin ardından Şef Hakan Şensoy yönetimindeki “İstanbul Oda Orkestrası”nda, Oğuzhan Balcı yönetimindeki “Orkestra İstanbul”da çalışmaya başladı.Sanatçı, Dr. Emre Aracı yönetimindeki “İstanbul Chamber Orchestra” ile de yurt içi ve yurt dışında turneler yaptı.

Değişik tarzlardaki müziklere ilgisi O’nu farklı müzik topluluklarıyla sahne almaya yöneltti. Tango da bu müzik türlerinden birisi oldu. Kıvrak ve renkli stiliyle tanınan sanatçı, halen Tanju Yıldırım yönetimindeki “Tangorama Orkestrası”, Orçun Orçunsel yönetimindeki “Notre Dame de Sion Oda Orkestrası” ve Elşad Bagirov yönetimindeki “Bakırköy Oda Orkestrası”nda görevini sürdürmektedir.

Erkan ÇAVDAROĞLU
Keman

1881 yılında İstanbul'da doğdu. 9 yaşında yarı zamanlı olarak Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı keman bölümünü kazandı. Eğitimini Prof. Nuri İyicil ile sürdürdü ve onun sınıfından 2002 yılında keman bölümü lisans seviyesinden mezun oldu.

Bu süre zarfında Prof. Lucas David, Doç. Pelin Halkacı, Yrd.Doç. Elif Tarakçı ile çalıştı, çeşitli masterclass çalışmalarına katıldı. Mezun olmadan önce keman bölümünde lisans 3. sınıf öğrencisiyken aynı üniversitenin kompozisyon bölümüne başladı. Volkan Barut, Babür Tongur, Hasan Uçarsu, Özkan Manav, Ahmet Altınel, Barkın Engin ve Melih Duygulu ile çalıştı, kompozisyon, armoni, kontrpuan, orkestrasyon, partisyon okuma, füg, modal müzik ve elektronik müzik alanında öğrenim gördü. Kklasik müzik dalında (orkestra ve çalgı toplulukları, yaylı quartet için) ve elektronik müzik alanında çeşitli eserler verdi.

Şu anda hala kompozisyon öğrenimini sürdürmekle beraber, Tangorama Orkestrasının yanı sıra, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, Cemal Reşit Rey Senfoni Orkestrası, Notre Dame de Sion Oda Orkestrası ve Maltepe Belediyesi Senfoni Orkestrası ile birlikte sahne almaktadır.